Wednesday, March 19, 2008

Earth Hour

Bizim apartmanin asansorlerindeki ilan panolarinda surekli ilginc seyler asilidir. Mesela iki uc gundur binanin arkasindaki otopark alaninda son hollywood filmlerinden birinin cekiminin gerceklesecegi, bu yuzden isteyenlerin bilmemkac dolar karsiligi bir gunlugune otopark alanlarini satabilecekleri yaziliydi. Ondan once de "eski giysilerinizi yerbezi yapmayin, bize verin, biz de fakirlere verelim" tarzi bisey vardi.

Bu aksamsa neredeyse bir haftadir duymaktan biktigim "Earth Hour" ilani asiliydi. Calistigim isyerinin yanisira oturdugum apartman da kaydolmus. 29 Mart Cumartesi gecesi 8-9 arasi bir saat isiklarimizi kapatacakmisiz. Kuresel Isinma'nin gercekten olduguna veya en azindan yasadigimiz dunyaya cok iyi davranmadigimiza inanmakla beraber bu tip eylemlerin cok basarili olabilecegine nedense inanasim gelmiyor. Herseyden once neden haftasonunun en aktif gununun en aktif saatleri olan 8-9 pm arasi secilir boyle bir eylem icin? Bildigim pek cok gosteri 8'de sahne aliyor, sinema seanslari 7-9 arasi, restoranlarin en yogun oldugu iki saat cumartesi 7-9 pm. Dunya'yi kurtarmanin haftasonu zevklerinden uzaklasmak oldugu mu anlatilmaya calisiliyor, yoksa "aman canim isteyen katilir, hem dunyayi kurtaracak adamin saat 8'de restoran'da isi ne!" yaklasimi mi hakim bu organizasyonlari duzenleyenlerde. Sadece isiklari kapatip, mum isiginda yemek yemekse olay, onu zaten her restoran uyguluyor. Mesele, o restoranin mutfaginda saatlerdir portakalli ordek pisiren firinin "off" dugmesine basmak degil mi?

Hadi cumartesi olayini gectik diyelim. Neden 1 saat? Sicakliklarin hala sifir'in altinda seyrettigi pekcok kuzey yarikure sehrinde 1 saat kalorifer kapatilinca, o binayi tekrar isitmanin 3 saat surdugu birtek tarafimdan mi bilinmekte? E canim herkes senin gibi kuzey kutbu'nda yasamiyor ki Sawyer! Dogru, dogru da, bu olayin icatcilarindan Sydney'de de hala klimalar calisiyor. Ayni izolasyon mantigi onlar icin de gecerli. Sadece isiklari kapatin demisler dogru, ama genel amac o degil tabii.

Tum bunlarda yaniliyorum diyelim. Yine de bu tip eylemler bana biraz yapmacik gibi geliyor. Mesela ne zaman bizim apartmanin gym'ine insem butun isiklari acik uc televizyonu bas bas bagiriyor buluyorum, iceride kimse olmamasina ragmen. Evet apartman yonetiminin sucu degil tabii, orayi o sekilde terkeden bol kasli ama kucuk ...lu hirbonun marifeti. Ama apartman yonetimi de bu tip eylemlere katilmadan once enerjiyi israftan nasil kaciniriz diye dusunup fotosel sistemi vs kurabilir pekala. Ayni sey calistigim sirket icin de gecerli. Tabii ki cevredeki bircok sirkete gore israf, recycling vb konularda cok daha duyarliyiz. Ama tum sirkete bu kartpostali yollayip Earth Hour'a davet eden Janice tum kis arkasindaki kucuk cam aralik oturdu (hot flashes diyorum ben! ssshht).

4 comments:

melontheroad said...

isiklar sadece tr'de kapatilir saniyordum bak orda da varmis.hepimiz dunyaliyiz ne de olsa.
bu arada burda da hava geri sogudu :(

Anonymous said...

yavrucum, eylemler semboliktir. maksat sikinti yaratan konu gundeme gelsin, insanlar bunun uzerine birazcik dusunmus olsun. bireysel ozen elbette guzel. ama degisim icin kitlesel ilgi gerekli.

apartman asansorune bu kez sen bir kart yapistir, yapmacik eylemlerle ilgili gorusunu acikla ve insanlari celiskileri ile yuzlestir. tutmadi mi, 3 duyarli komsuyu kafala. gym'de duduk eylemi yapin:) bize de sonuclari bildir.

istanbul'dan sevgiler

Yesim Arpat said...

Aynen de Özlem'e katılmaktayım.
O da bize tokatlar atıyor ama toplumsal tokatlara karşı duyarlı. Ne alaka, di mi?
Bana uyuz oldun mu?
I missed you.

Ruty said...

Ben gym'deki TV'leri acik birakip cikan hirbonun birtakim private yerlerinin olcusunu nasil almis oldugunu merak ettim :p